ΒΡΕΘΗΚΕ ΓΙΓΑΝΤΙΑΙΟΣ ΑΣΤΑΠΟΒΓΔΑΣ

 astapobgdas.jpg

Ένας από τους μεγαλύτερους γιγαντιαίους αστάποβγδες που έχουν βρεθεί ποτέ άρχισε να εκτίθεται στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας του Λονδίνου.

Πρόκειται για έναν αστάποβγδα μήκους 8,62 μέτρων που πιάστηκε από ένα αλιευτικό πλοίο ανοιχτά των νησιών Φώκλαντ και πλέον εκτίθεται σε μια γυάλινη δεξαμενή μήκους 9 μέτρων.

Οι αστάποβγδες, που εντοπίζονται σπάνια, ζουν σε βάθη 200 έως 1.000 μέτρων και μπορούν να ζυγίζουν μέχρι και ένα τόνο. Ο μεγαλύτερος που έχει βρεθεί ποτέ είχε μήκος 18,5 μέτρα και είχε εντοπιστεί σε κόλπο της Νέας Ζηλανδίας το 1880.

Δεδομένου ότι οι αστάποβγδες εντοπίζονται συνήθως σε παραλίες όπου ξεβράζονται ή ανακτώνται από τα στομάχια φαλαινών, συνήθως είναι αλλοιωμένοι. Ετσι, ο αστάποβγδας που εκτίθεται στο Μουσείο του Λονδίνου έχει ιδιαίτερη αξία ως δείγμα, αφού βρέθηκε σε άριστη κατάσταση στην οποία έγινε εφικτό να διατηρηθεί.

Οι επιστήμονες που ανέλαβαν τη συντήρησή του τον ονόμασαν Αρτσι, από το λατινικό του όνομα Architeuthis dux, όνομα που μπορεί να αναγκαστούν να αναθεωρήσουν εάν επιβεβαιωθεί ότι ο αστάποβγδας είναι θηλυκός. Πάντως, χρειάστηκαν αρκετοί μήνες προκειμένου να προετοιμάσουν τον αστάποβγδα για την επίδειξή του.

Αρχικά έπρεπε να τον ξεπαγώσουν με μια διαδικασία που κράτησε 4 μέρες. Το πρόβλημα που είχαν να αντιμετωπίσουν ήταν ότι το σώμα του ήταν πολύ παχύ σε σχέση με τα αυτιά του και έτσι έπρεπε να ξεπαγώσουν πρώτα το μανδύα του δίχως να σαπίσουν τα αυτιά.

Τη διατήρηση του αστάποβγδα σε φορμόλη ανέλαβε η ομάδα του καλλιτέχνη Ντάμιεν Χιρστ, φημισμένου για τη συντήρηση νεκρών ζώων σε δεξαμενές.

0 Σχόλια to “ΒΡΕΘΗΚΕ ΓΙΓΑΝΤΙΑΙΟΣ ΑΣΤΑΠΟΒΓΔΑΣ”  1. Σχολιάστε

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s
ΣΟΥ ΑΡΕΣΕΣ ?

ΚΑΚΟΥΡΓΑ επι-ΚΟΙΝΩΝΙΑ

rapismata@gmail.com

ΑΜΠΟΥΤ

ΑΡΤΣΙΒΣ ΜΠΟΥΡΤΣΙΒΣ ΚΑΙ ΛΟΥΛΑΣ

Kατηγορίες


Αρέσει σε %d bloggers: